09 september 2009

Biologische markt op zaterdag

De vraag naar biologische producten blijft toenemen. Hoewel op woensdag een succes, is er op de zaterdagmarkt geen biologische markt te vinden. GroenLinks vindt het tijd om dat te veranderen. De biologische markt op woensdag kent in Leiden een lange historie. In het begin van de jaren ’90 startte deze markt op maandag in de schaduw van het stadhuis. Tien jaar later werd het toegestaan dat de marktkooplieden hun eigen plek kregen op de woensdagmarkt tegenover de Waag.
Een prima initiatief dat niet meer weg te denken is. Maar de vraag blijft waarom een dergelijke markt niet naast de reguliere zaterdagmarkt bestaat. De vraag is overduidelijk aanwezig en ook de marktkooplieden hebben hier al (tevergeefs) voor gepleit. De markt zou gecombineerd kunnen worden met marktkramen die streekproducten verkopen. De "slow food" beweging wordt ook steeds sterker.
Op de markt is uw gulden een daalder waard. Maar veel mensen zijn tegenwoordig bereid iets meer te betalen voor verantwoorde producten. Op de Leidse markt moet die keuze mogelijk zijn. Waarom zou onze markt niet hebben wat bij Albert Heijn allang te krijgen is?