17 februari 2010

Beter geen dan een onzinnige financiële onderbouwing

Als financieel specialist van de fractie van GroenLinks wordt mij herhaaldelijk gevraagd waarom wij geen financiële onderbouwing hebben van ons programma. Ik moet toegeven dat dit niet het sterkste punt is van ons programma. Maar er zijn wel redenen voor. Ten eerste ontbreekt het mij aan voldoende kennis en ondersteuning om een onderbouwing op te stellen die de kwaliteitstoets kan doorstaan. Laat ik eerlijk zijn. Voor een dergelijke exercitie heb je het ambtelijk apparaat nodig en kom je er als gewoon raadslid helaas niet goed uit. Ten tweede is het op dit moment niet goed in te schatten welke bezuinigingen er door korting op het gemeentefonds noodzakelijk zijn. Ten derde is het niet zo dat voor de wensen van GroenLinks geen geld aanwezig zou zijn. De Nuon miljoenen moeten nog grotendeels bestemd worden en dat geeft kansen om een groot deel van onze wensen te financieren. Met name het instellen van een isolatiefonds en het project om over een paar jaar te kunnen wandelen om de groene singels mag wat ons betreft wel wat euro's kosten. Daarnaast zal een tunnel bij de aanleg van de Ringweg Oost voor GroenLinks noodzakelijk zijn. Anders komt die ringweg er wat ons betreft gewoonweg niet.
Natuurlijk had GroenLinks net als D66 wat kunnen goochelen met cijfers om daarna zich te presenteren als een van de weinige partijen in Leiden die een financiële onderbouwing heeft. Mijn petje af voor de poging van de democraten, maar niet voor het resultaat. Van veel cijfers kan je de betrouwbaarheid betwisten gelet op het feit dat ze voor een deel uit de lucht komen vallen. Maar daar wil ik nog wel over heen stappen. Erger is nog dat er gewoon grote missers in zitten. D66 wil het RGL project stoppen. Dat levert ze volgens hen 33 miljoen euro op. Ze vergeten daarbij echter dat de gemeente dan tegelijkertijd minimaal 37,5 miljoen euro inkomsten mis zal lopen die wethouder Steegh heeft uitonderhandeld met de provincie. Een lastig punt voor D66, maar niet iets om te vergeten.
D66 wil de Ringweg Oost ook beter aanleggen en maakt daar extra geld voor vrij. Een goed idee, maar ze vergeten dat de ondertunneling van de Ringweg Oost bekostigd wordt uit de Nuon gelden, die door D66 op een heel andere manier wordt aangewend. Betekent dat dan dat D66 een ringweg oost wil door de Sumatrastraat?
Ook wil D66 nieuwe plannen financieren van de rente-inkomsten van de Nuon gelden. Dat lijkt me toch wat vreemd als je de Nuon gelden ook wilt inzetten voor allerlei andere prachtige plannen: als je geld uitgeeft wordt het toch moeilijk om ook nog rente te vangen. Dat is mij persoonlijk helaas nog nooit gelukt. Als D66 daar een oplossing voor heeft zou ik dat plan graag ook in mijn privé leven willen toepassen.
Tot slot lees ik nergens in de financiële onderbouwing hoe D66 de verwachte bezuinigingen op het gemeentefonds wil opvangen (ik verwacht ongeveer 5 mio euro per jaar).
Kortom als ik D66 was zou ik me toch een beetje gaan zitten schamen. De poging is te prijzen, de uitkomst is onder de maat. Misschien moeten we maar eens vragen aan het college om de programma's door te rekenen.